In een eerder blog, hebben we uitgelegd waarom Laarwijk een eiland/gedeelte van een eiland is.
Met aan de voorzijde de Suriname Rivier, en aan de achterzijde de Pauluskreek, is de plantage/zijn de plantages geheel omgeven door water.
Het is dus niet zo vreemd dat het transport over water een belangrijke plaats inneemt in het dagelijkse leven op Laarwijk.
Historie
Als je de oude kaarten van Suriname bekijkt, zijn bijna alle plantages aangelegd langs een rivier of kreek.
Door het ontbreken van wegen deed deze rivier of kreek dienst als toegangsweg waarover personen en goederen, die van en naar de plantages gingen, werden vervoerd.
Onderling werden buurplantages wel met elkaar verbonden over land, maar de belangrijkste toegangsweg bleef toch de rivier of kreek.
Pas bij het aanleggen van de belangrijke hoofdwegen in Suriname in de vorige eeuw, zoals het pad van Wanica, Highway en de Oost-West verbinding, werden plantages gedeeltelijk door deze wegen ontsloten/toegankelijk gemaakt.
Door de enigszins geïsoleerde ligging ten opzichte van de Oost-West verbinding, is Laarwijk nooit verbonden met deze wegen en is watertransport de enige optie om naar de plantage te gaan.
Tentboten
Op oude afbeeldingen gemaakt vanaf de rivierzijde van de plantages, zie je vaak vaartuigen afgebeeld.
Voor het vervoer van passagiers gebruikte men in de koloniale tijd zogenoemde tentboten. Voorin zaten zes tot acht roeiers en aan de achterzijde een houten opbouw (tent) voor de passagiers.
De boten waren prachtig versierd met houtsnijwerk en ornamenten. Het was voor die tijd een statussymbool; de ene boot was nog mooier dan de andere.
De beeldend kunstenaar Gerrit Schouten https://www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio/kunstenaars/gerrit-schouten maakte er een diorama van, wat te zien is in het Rijksmuseum te Amsterdam.
Bovenstaand diorama van Gerrit Schouten van een tentboot, is te zien in het Rijksmuseum https://www.rijksmuseum.nl/nl te Amsterdam.
Tentboten in 2024
Als je denkt dat de tentboot in 2024 er niet meer is, dan heb je het mis.
De tentboot, zoals Gerrit Schouten uitbeeldde met zes of acht roeiers, zijn er niet meer. Nu is er de modernere versie met buitenboordmotor.
De ¨tent¨ is nog steeds herkenbaar, net als de vorm van de romp.
Waar vroeger de roeiers zaten, is nu de plek voor vracht.
Op Laarwijk zijn er momenteel vier tentboten in gebruik voor het vervoeren van passagiers en goederen.
De boot linksboven in beeld doet ook dienst als ¨schoolboot¨.
Onderwijzers die lesgeven op de basisschool van Laarwijk, en leerlingen die in Domburg of Paramaribo naar school gaan, worden met deze boot gehaald en gebracht.
In 2019 hebben we op verzoek van een horecaondernemer in Domburg een speciale tentboot gebouwd.
Met deze boot worden er tours georganiseerd naar de plantages en Jodensavanne, maar is ook te huur voor een (groeps)feest op de rivier.
(zie blog Ontdek in 1 (dag)tour 3 plantages aan de Suriname Rivier)