De Gloriejaren van Laarwijk en de Veranderingen door Beleid:

Veertig jaar geleden was er nog een drukte van belang op plantage Laarwijk, net als op andere plantages in de omgeving, waar actief werd gewerkt op het land. De naastgelegen plantages Vreeland, Petersburg en Maagdenburg waren ook actief en bewoond.

Een van de belangrijkste redenen dat de plantages “leeg zijn gelopen” en inactief zijn geworden, is het beleid dat de overheid heeft gevoerd. In de afgelopen veertig jaar heeft de overheid iedereen voorzien van een baan bij “Lanti” (de overheid).

De Blijvende Kern van Laarwijk:

 Een vast inkomen, pensioen en gratis medische voorzieningen waren aantrekkelijker dan het harde werken op het veld voor een laag salaris.

Mensen verhuisden van de plantages naar de stad en lieten de gronden achter. Als resultaat hiervan zijn van de oorspronkelijke 600 plantages slechts enkele over waar nog mensen wonen en waar ook nog daadwerkelijk wordt gewerkt.

De meeste plantages zijn inmiddels overgenomen door de natuur. Het bezoeken van deze plantages is alleen mogelijk met ervaren gidsen. Ook op de plantage zie je de sporen van de verlaten huizen en gronden.

Er zijn natuurlijk ook bewoners die Laarwijk niet hebben verlaten en voor andere middelen van bestaan hebben gekozen. Ondanks de achteruitgang in onderhoud en de leegloop is er een kleine kern van bewoners op de plantage gebleven.

Deze groep mensen zorgt ervoor dat Laarwijk leefbaar blijft. Zij houden de overheid alert om de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan de infrastructuur uit te voeren en zorgen ervoor dat de lagere school op Laarwijk actief blijft.

Deze kern steekt indien nodig de handen uit de mouwen om te helpen bij het onderhoud aan de plantage. Zou deze groep bewoners vertrekken, dan zou Laarwijk ophouden te bestaan en in het rijtje van verlaten plantages terechtkomen.

Nieuw Leven en Ondernemerschap op de plantage:

De laatste jaren is er een positieve trend zichtbaar. Een groeiende groep oud-bewoners brengt het weekend door op Laarwijk om te ontspannen, te tuinieren, te jagen en te vissen.

Om ook onze bijdrage te leveren aan het in stand houden van de plantage, zijn wij in 2020 begonnen met het verwerken van producten die op de plantage verbouwd worden, zoals cassave, banaan en pomtayer.

We begonnen met het verwerken van producten die door onszelf werden verbouwd en, naarmate de afzet groeide, ook met producten van de buren, die ons steeds vaker weten te vinden.

Doordat wij nu ook producten van buren kopen en verwerken, hebben we een lokale afzetmarkt gecreëerd. Dit is een extra stimulans voor hen om het plantagewerk weer op te pakken en op Laarwijk te blijven.

Meer lezen over laarwijk? Klik Hier

Meer bekijken over laarwijk? Klik hier